Dansen

Het is al een tijdje terug maar op zondag 26 mei was het de zondag Trinitatis, de zondag waarop de drie-eenheid van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest centraal staat. Deze zondag ging ik voor in de dienst van de DoRe gemeente van Dokkum.

Omdat het lied 706 ‘Dans mee met de Vader, Zoon en Geest’ centraal stond, stelde ik deze zondag de vraag: Met wie zou u willen dansen, met de Vader, de Zoon of de Heilige Geest? Prachtige gesprekken volgden naderhand, waarin iedereen er weer anders over dacht.

Maar dansen met…., dat klinkt toch wel vreemd? Toch geeft het dansen ook aan dat wij mee mogen bewegen op een dansvloer waar de liefde leidt. En hoe moeilijk kan dat alleen al zijn.

Mijn vriend en ik gaan iedere vrijdag naar dansles, en menigmaal hoor ik van hem de opmerking: De heer leidt…oftewel, ik probeer hem te leiden en er mijn eigen draai aan te geven, vooral bij de tango. Dat kan in andere gevallen, in veel situaties goed uitpakken, zelf de regie houden over…. Maar het kan dus ook averechts werken, vooral in het dansen. Een starre houding danst voor geen meter. Pas wanneer je dat loslaat komt er beweging.

In de week voor 26 mei zijn we met een groepje gemeenteleden naar Nijkleaster in Jorwert afgereisd. Iedere woensdag is hier een ochtendgebed, waar de verstilling centraal staat, maar na de koffie komen we in beweging. Want ook hier mag de Geest waaien, het liefste door de gesprekken heen, tussen mensen die ook op weg zijn. Hoe vaak blijven wij stil, en zijn we ook een beetje teruggetrokken wat betreft het uitspreken van ons geloof? Wij lopen er echt niet mee te koop, maar doen wij dan wel recht aan ons gevoel? Terughoudend of een starre houding, het is dan niet makkelijk om mee te bewegen op de wind, de muziek, het geloof en ook de liefde. Er moet wat ruimte zijn, en na Pinksteren en Trinitatis hebben wij de voorbeelden meegekregen.

De Liefde mag ook leiden, zonder dat we daar krampachtig een eigen draai aan geven. En de Geest mag rond ons dwarrelen zodat er altijd en overal bewegingen van hoop op de dansvloer van het leven ontstaan.

Zondag Trinitatis, zondag van de dans. Maar het is eigenlijk altijd een zondag van de dans!

Lied 706 uit het Liedboek

Dans mee met de Vader, Zoon en Geest,
kom binnen in hun kring,
dat wervelende samenspel
van ver voor ons begin.
De wereld van vandaag is ons
vanouds al toegedacht
als dansvloer waar de liefde leidt
en waar de hoop ons wacht.

Ik wens ons allen een prachtige dansvloer toe, waar ruimte is voor iedereen. En waar de Geest er losjes doorheen mag waaien.

Geschreven door: Pastor Ietsje de Boer